Ovčí mléko je zdravější než kravské. Obsahuje několikanásobně více vitamínů, minerálů než kravské a navíc je vhodné i pro lidi s intolerancí na laktózu. Co je na ovčím mléku tak výjimečného? Hlavními benefity jsou vysoký obsah minerálů, vysoký obsah tuku spojen s mastnými kyselinami, který optimalizuje poměr dobrého a špatného cholesterolu, vysoký obsah vitamínů a druhy bílkovin, které jsou nenáročné pro trávení.
Kravské mléko a mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem vápníku. Ne všichni ale vědí, že kozí a ovčí mléko obsahuje až o 70 % vápníku více a je velmi vhodné pro naše kosti. Naopak mléka sójová, která se vyrábí vyluhováním sójových bobů ve vodě, neobsahují vápník skoro žádný. Vápník se do něj během výroby přidává, a jeho obsah je proto úplně závislý na technologickém postupu.
Vitamíny v ovčím mléku - vysoký obsah vitamínů A, D, E je navíc doplněn vitaminy skupiny B. Zejména vitamínem B 12, který má v ovčím mléku až trojnásobně vyšší hodnoty než v kravském mléce. A B1 až pětinásobně.
Minerály - vyzvedneme zejména vápník a zinek. Vápník potřebujeme v každém věku, nejen v dětství. Obsah zinku, který potřebujeme i kvůli krásné a zdravé pokožce, je oproti kravskému mléku až čtyřnásobný.
Bílkoviny - bílkovina – kasein je ideální téměř pro všechny, kteří nesnášejí laktózu v kravském mléce. Toto mléko je snadněji stravitelné díky syrovátkovým bílkovinám.
Tuky - ve srovnání s kravským mlékem obsahuje ovčí mléko dvakrát tolik tuku, což se může zdát jako nevýhoda. Fígl je v tom, že tuk obsahuje tři v tuku rozpustné vitamíny – A, D a E. A skoro pětinásobný obsah vitaminu D. A to je velký benefit.
Laktóza - intolerance na laktózu je rozšířená. Proto odborníci na výživu doporučují právě ovčí mléko a ovčí výrobky, protože nezpůsobují trávicí problémy.
Choresterol - tuky v ovčím mléku obsahují více mastných kyselin, které netvoří tzv. špatný cholesterol. Pití ovčího mléka pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v organismu.
Ovčí mléko v číslech – mléko obsahuje trojnásobně vyšší hodnoty vitaminu B12 než kravské mléko. Obsah zinku, který je nejdůležitější pro zdravou pokožku, je v ovčím mléce v některých případech až čtyřnásobný ve srovnání s kravským mlékem.